Tuesday, 15 January 2013

Bruce Lee (Dari lelaki comel ke Gagah Perkasa).

Bruce lee (lelaki comel ke gagah perkasa)
Semua orang tahu betapa hebatnya manusia bernama Bruce Lee, merupakan pelakon asia yang amat popular di Holywood.  Beliau membesar dengan penuh dugaan yang hebat .Di samping itu juga pernah kekuncangan dalam beberapa kali menempah nama untuk ke Holywood. Kenapa saya menulis topik mengenai Bruce Lee ialah banyak kita boleh pelajari dengannya sehingga beliau berjaya bergelar bintang ternama.

Dari lelaki comel ke gagah perkasa

Semasa kecil Bruce Lee sering sakit ketika berumur 7 tahun dan mempunyai bentuk fizikal yang amat kecil membuat orang tuanya berasa susah hati mengenai bentuk fizikalnya. Bermula dengan thai chi, adalah pelajaran yang pertama untuk menjadikan beliau seorang yang kuat.  Bruce meningkat remaja berada dikawasan yang penuh masalah sosial dan selalu menjadi mangsa buli oleh remaja yang berusia dengannya. Mempelajari Wing Chun pada usia 13 tahun, merasai dirinya sentiasa dibuli oleh geng remaja bermasalah dan beliau belajar untuk berlawan dengan  melebihi  3 orang sekaligus.

Bruce terkenal untuk susuk tubuh yang luar biasa itu. Tahap lemak badan beliau adalah sangat rendah. Bina badan - Lou Ferrigno, Lee Haney, Dorian Yates, Rachel Mclish, Lenda Murray dan Flex Wheeler  bahawa mereka semua  terpengaruh dengan Bruce Lee.  Walaupun mempunyai berat £ 140 dan tinggi 5 '8 ". Beliau mempunyai konfiden yang kuat pada diri sendiri bahawa tahap fizikal bukan satu halangan.

Penciptan Jeet Kune  Do


Jeet Kune Do (JKD) ialah nama yang diberikan oleh Bruce Lee sistem dan falsafah waja dirinya pada tahun 1967. Mula-mulanya, ketika Lee mula mengkaji pelbagai gaya berlawan, beliau memberi nama seni bela dirinya Jun Fan Gung Fu. Namun, beliau tidak hendak mencipta gaya baru yang menanggung segala kepincangan yang dialami gaya-gaya lain, maka beliau memberikan proses penciptaannya kepada kita.

"Saya tidak mencipta "gaya baru," komposit, ubah suai atau apa-apa sahaja yang berbeza bentuknya dari cara "ini" atau cara "itu". Sebaliknya, saya berharap agar para pengikut saya bebas dari berpaut pada gaya, corak, atau acuan tertnentu. Diingatkan bahasa Jeet Kune Do sekadar nama sahaja, cermin untuk melihat "diri kita"… Jeet Kune Do bukan insititusi pertubuhan yang berahli. Sama ada anda faham atau tidak, itu sahaja. Tiada apa-apa yang misteri mengenai gaya saya. Gaya saya mudah, menerus dan bukan klasik. Yang luar biasanya adalah betapa ringkasnya. Setiap gerakan dalam Jeet Kune-Do sekadar gerakan itu sendiri, tiada apa-apa yang dibuat-buat. Saya sentiasa percaya bahawa cara yang mudah ialah cara yang betul. Jeet Kune Do sekadar luahan perasan seseorang secara langsung dengan sekurang-kurang gerakan dan tenaga yang boleh. Semakin rapat dengan cara Kung Fu yang benar, semakin kurangnya pembaziran luahan. Akhir sekali, seorang pengamal Jeet Kune Do yang berkata Jeet Kune Do sekadar ilmu Jeet Kune Do sahaja tidak benar-benar mengamalnya. Dia masih kuat menutup dirinya, iaitu berpaut pada corak reaksionis, dan sendirinya masih terikat pada corak diubah suai yang lain dan maka itu boleh boleh bergerak dalam lingkungan batasannya. Dia belum menghayati kenyataan yang mudah bahawa kebenaran wujud di luar segala acuan; corak dan kesedaran itu tiada bezanya. Sekali lagi ingin saya mengingatkan anda bahawa Jeet Kune Do sekadar nama yang dipakai, sebuah perahu untuk ke seberang, setibanya di seberang perlu dilupuskan dan bukannya dipikul lagi "- Bruce LeeLatihan Fizikal yang hebat.Bruce Lee telah dikenali untuk mencuba segala-galanya dan apa-apa untuk mencapai matlamat kesempurnaan dalam kecergasan fizikal. Dia akan mencuba latihan itu cuba untuk mencari cara terbaik untuk mencapai matlamat beliau. Dia suka untuk sentiasa menjaga otot beliau meneka tentang apa yang telah datang seterusnya. Beliau sentiasa untuk memperbaiki keadaan kardio vaskular, dia dipercayai berjalan untuk menjadi cara terbaik untuk  senaman.

 Berlatih setiap hari hampir berjam-jam lamanya. Sentiasa berlatih bersama anaknya Brandom. Mengamal dan mencipta makan berproten tinggi. Seseorang yang mempunyai selara makan yang rendah. Setiap barangan untuk berlatih dan barangan gym semua hasil tangan Bruce Lee.

Kebolehan yang luar biasa yang dimiliki Bruce melakukan tekan tubi dengan hanya sebelah tangan sebanyak 50 kali.

Falsafah Bruce Lee

"Jangan ditetapkan ke dalam satu bentuk, menyesuaikan diri dan membina anda sendiri, dan biarkan ia berkembang, menjadi seperti air. Kosongkan fikiran anda, berbentuk, berbentuk seperti air. Sekarang anda meletakkan air di dalam cawan, ia menjadi cawan; Anda meletakkan air ke dalam botol, ia menjadi botol; Anda memasukkannya ke dalam teko ia menjadi teko. Air boleh mengalir atau ia boleh kemalangan. Jadilah Seperti air " - Bruce Lee

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...