Friday, 6 December 2013

Kenapa produk dari Korea selatan mendapat perhatian dunia ?Produk dari Korea Selatan mendapat perhatian dunia pada masa ini. Berbagai produk yang terdiri dari pelbagai electronic, telefon bimbit dan kereta. Malah yang lebih mendapat perhatian ialah muzik seperti K-Pop dan irama Gangnam Stlye . Dari segi drama yang menjadi tumpuan dunia ialah Drama bersiri Sonata Musim salja (Winter Sonata) pernah menjadi drama yang menjadi kegilaan peminat drama. Pada hakikat kenapa produk dari Korea Selatan ini semakin menjadi-jadi  mendapat perhatian dunia ? 


Dari negara termiskin menjadi negara Termaju.

Hasil dari kajian , Korea selatan merupakan negara yang paling miskin pada era 1950 yang mempunyai persamaan dengan negara termiskin seperti Afrika dan negara-negara miskin di Asia. Hasil ekonomi Korea selatan pada masa itu adalah pertanian. Apa yang lebih menyediakan Korea selatan merupakan negara termundur disebabkan perang diantara Jepun dan Korea Utara.

Selepas 50 tahun.

Pada era 2000 Korea Selatan telah mengorak langkah sebagai negara yang termaju didunia. Walaupun negara ini pernah mengalami kegawatan ekonomi dan membuat pinjaman dari IMF  pada tahun 1997. Korea Selatan ialah salah sebuah negara maju yang berjaya mengelak kemelesetan sewaktu krisis kewangan global pada akhir 2000-an,manakala kadar pertumbuhan ekonominya mencapai 6.2 peratus pada tahun 2010 (pertumbuhan tertinggi sejak lapan tahun selepas pertumbuhan besar 7.2 peratus pada tahun 2002),satu pemulihan yang cepat daripada kadar pertumbuhan 2.3% (2008) dan 0.2% (2009) apabila dilanda krisis kewangan global. Kadar pengangguran di Korea Selatan juga masih rendah iaitu 3.6% (2009).

Teknologi Korea Selatan.

Pelbagai teknologi baru yang di terdiri dari dari Syarikat dair LG, Samsung , NEC dan bagai-bagai lagi. Mereka pada mulanya kurang mendapat perhatian dunia. Mereka adalah sekadar mencuba dengan mengeluarkan pelbagai barangan electronik seperti telefon bimbit , television dan lain-lain barangan electronik. Pada Awal tahun 2000 barangan dari korea Selatan  adalah dipandang rendah oleh dunia sekadar mendapat persamaan dengan produk dari negara China.

Selain dari itu juga, syarikat automobil dari Hyundai juga mengeluarkan beberapa jenis kereta  pada masa itu. Dengan reka bentuk dan prestasi yang kurang mendapat perhatiaan .Syarikat kereta ini terus merundum dan tidak dapat bersaing dengan kereta-kereta buat Jepun dan Eropah. Disamping itu juga syarikat ini juga terlibat  dalam  industri pembuatan kapal.

Mengapa Korea Selatan Terus Maju ?

Mereka banyak belajar dari sejarah silam , kebanyak produk mereka mengalami beberapa kali perubahan untuk menjadi bertambah hebat. Jadi, mereka ini adalah golongan berani mencuba dan tidak takut pada kegagalan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...